Майсторите на лена

Ленът е най-древния познат в света текстил, като доказателствата за това датират от 8000 г. пр.н.е. Лен е бил открит при разкопките на египетски пирамиди – мумифицираните тела на фараоните са обвити именно в лен. През 6000 г. пр.н.е. благородните качества и здравината на лена вече били добре познати на човечеството.  Финикийците, изкусни търговци и знаменити навигатори, започнали да купуват лен от Египет, за да го внасят Ирландия, Англия и Бретан. И така, ленът станал първото текстилно растение, отглеждано в Европа.

Ленът е влакнодайно растение от вида на ликовите.

Влакната му варират на дължина от 25 до 150 см и средно 12-16 микрометра в диаметър.  Съществуват две основни разновидности според дължината и качестото на влакното: по-късо за по-груби тъкани и дълги фини влакна – за по-деликатни. Лените влакна обикновено се разпознават по техните „възелчета”.

Процесът на преработка на лена в текстил е много естествен и прост процес, включващ издърпване, напояване с вода с цел нишките да се отделят от стъблата (този процес се извършва направо на полето), жътва и мънене (нишките се отделят по механичен начин от стъблото). И не на последно място, ленът е източник на много вторични продукти : ленено олио (използва се в производството на сапуни, козметика, бои и др.), целулоза, сено (плява) за градинарството и мн.др. Нищо от растението лен не остава неизползване и не се изхвърля.

Ленът е най-здравото растително влакно – 2 до 3 пъти по-здрав от памука.

Лененият текстил притежава естествен блясък. Цвятът му може да варира в нюансите на слонова кост, екрю, светло- или жълтеникаво кафяво или сиво. Чисто бял цвят се постига чрез силно избелване.

След качествена обработка, лененият плат има способността бързо  да абсорбира и губи влажност. Може да попие до 20% вода без никакво усещане за мокрота.

Ленът е изключително издържлив и здрав, както и единствената тъкан, която е по-здрава мокра, отколкото суха. Влакната не са разтегливи и са устойчиви на изтъркване. Въпреки това, тъй като лена е ниско еластичен, влакната се късат при постоянно сгъване и гладене на едно и също място.

Ленът е сравнително лесен за поддръжка, тъй като не задържа мръсотия и петна, няма склонност към разнищване, може да бъде почистван химически, в пералня машина или чрез пара.  Издържлив е на високи температури и може да има само умерено пъровначално свиване.

Смята се, че за лена е характерно да има „възелчета” (удебеления от дължината на влакното). Всъщност тези „възли” са дефекти на ниско-качествените платове. При качествените платове тези „възли” отсъстват.

Лен се отглежда в много части на света, но най-високо качество лен се отглеждат предимно в Западна Европа. В последните години масовото производството на ленен текстил е „изнесено” в Източна Европа и Китай, но висококачествени платове все още са запазена теритирия на производителите в Ирландия, Италия и Белгия. Както и Полша, Австрия, Белгия, Франция, Германия, Дания, Холандия, Италия, Испания, Швейцария, Британските острови и някои части на Индия.

Понастоящем Европейския съюз произвежда 70% от световната продукция и е гарант за неоспоримо качество.

Европейската ленена индустрия е “етична”, тъй като условията на работа и заплащане на служителите ангажирани в нея са обект на регулация и мониторинг.

Производството на лен в Европа е екологично чисто и в хармония с околната среда, тъй като подходящия климат и почва, както и редуването на площите за посев изискват минимално наторяване и обработка с пестициди.

„МАЙСТОРИ НА ЛЕНА” е колективна марка, регистрирана в над 60 страни. Марка, гарантираща произхода и качеството на продуктите, които я носят. Етикетът “Masters of Linen” гарантира на потребителя, че:

  • ленът е бил отгледан, обработен и изтъкан в Европейския съюз, в съответствие с екологичните и социалните /обществените/ стандарти.
  • качеството е определено на базата на стриктни критерии, някои от които: за здравина и ниска степен на свиваемост при пране и химическо чистене; за устойчивост на цветовете при излагане на светлина, пране, гладене, триене, потене.
  • тъканта е издържлива на разкъсване, износване, с ниска степен на нищене, здравина на шевовете, и др.

Организация „МАЙСТОРИ НА ЛЕНА” е дъщерна на Европейската конфедерация на производителите на лен (CELC) – единственото в Европа агро-промишлено сдружение, обхващащо всички участници в дисрибуционната верига и производството на лен – от отглеждането на културата до изтъкаването на плата, включително процесите по мънене (извличане на влакната от растението) и изпридане.

CELC е регулаторен орган, чиято цел е да насърчава хармонизация в стандартите, да разработва стратегии за развитие на ленената промишленост, да предоставя икономически анализи и да съдейства за взаимното сътрудничество между своите членове.

Продуктите, които носят отличителния знак за качество “Masters of Linen”, гарантират трайното удовлетворение от покупката на потребителя.